Tromsø ligger midt i nordlysbeltet som strekker seg fra Lofoten til Nordkapp. Dette beltet blir kalt nordlysovalen og gjør Tromsø og Nord-Norge til et av de beste stedene i verden å oppleve Aurora Borealis-fenomenet.
Fra november til og med januar, legger vi i Rødne Fjord Cruise ut på en unik jakt etter nordlyset i polarmørket. På turen dukker det gjerne opp et ønske om å ta bilder av disse fascinerende lysene. Det er lite som er så fotogent som nordlys, men likevel så vanskelig å få fanget på kamera. Under har vi derfor samlet de beste tipsene når det gjelder å få tatt det perfekte nordlysbildet.

Hva bør du ha med på nordlysjakt:
- Et bra kamera! Her anbefaler vi et godt speilrefleks- eller systemkamera, hvor du har en linse med bra vidvinkel.
- For å få skarpe bilder, trenger du et fotostativ som lar deg holde kamera helt rolig.
Ved bruk av stativ kan du redusere ISO-verdien og sikre deg bilder uten for mye støy. - Et ekstra minnekort: Bilder med lang eksponeringstid lager store filer og tar større plass, spesielt om du bruker RAW format (noe vi anbefaler). Og kanskje vil du lage en filmsnutt eller en timelapse (intervall fotografering)?
- Et ekstra batteri eller to: Den arktiske luften er kald og tapper batterier raskt.
- Powerbank til telefonen.
- En hodelykt: Grei å ha når du skal stille inn kameraet i mørket.
- En fjernutløser kan også være bra å ha hvis man skal unngå rystelser i kameraet med de lange lukkertidene. Hvis ikke kan man også fint bruke kameraets selvutløser.
Øvelse gjør mester. Vi anbefaler at du har testet og prøvd deg litt på nattfotografering på forhånd. Når du skal fotografere Aurora Borealis blir også bildene ofte bedre dersom du har en interessant forgrunn. Finn noen fine fjell eller la nordlyset speile seg i vannoverflater.

Kamerainnstillinger for å fotografere nordlys:
Kameralinsa er din beste venn når det gjelder nattfotografering. Du kan fint ta bilder av nordlyset med hvilket som helst objektiv, men har du en vidvinkel-linse, er dette absolutt å foretrekke. Ved bruk av vidvinkel vil du kunne få mer av landskapet og himmelen med på bildet. Du trenger også en rask linse som slipper inn så mye lys i kamerasensoren som mulig. Det er det vi kaller blenderåpning. Nattfotografer bruker oftest blenderåpning mellom F1.4 og F4.0, alt etter lysforhold.
Bruk manuelt fokus. Det gjøres ofte ved å vri på hjulet på toppen av kameraet eller på bryteren som sitter på selve linsa. Finn så uendelighetsfokus. Prøv så å finne en stjerne eller et annet fokuspunkt langt borte som du setter fokus på.
Neste steg er å velge ISO. Her må en nesten vurdere lysforholdene. Jo mørkere det er rundt deg, jo høyere må ISO være. 1600 er et greit utgangspunkt. Ta noen testbilder og vurder kvaliteten ut ifra dette. Husk at jo høyere ISO du har, jo mer støy kan du få på bildene dine.
Så kommer siste innstilling. Her skal vi velge lukkertid. Du trenger lenger lukkertid jo mørkere det er ute. Dersom du starter på ISO 1600, forsøk en lukkertid på rundt 5 – 10 sekunder. En tommelregel er: Jo flere sekunder lukkertiden står på, jo mer lys slippes inn i bildet ditt.
Så er det tid for bilde, og det er nå du skal teste innstillingene dine. Ta noen testbilder og sjekk om du er fornøyd. Har du øvd litt på forhånd, er det lettere for deg å finne de riktige innstillingene.
En siste ting når en fotograferer nordlyset, er å bruke en selvutløser eller en innebygd timer. Still den inn på to sekunder eller mer, slik at kameraet får tid til å roe seg før bildet blir tatt. Dette er for å forebygge eventuelle bevegelser i kameraet, som igjen vil gjøre bildet ditt uklart. Vær litt obs på at dersom motoren går på båten vil dette gi vibrasjoner i ditt kamera!

Kan jeg ta nordlysbilder med mobilen min?
Har du en av de nyeste smarttelefonene, kan du fint ta nordlysbilder. Bildene vil nok ikke få den samme kvaliteten som bilder tatt med et skikkelig kamera, men de vil ha god nok kvalitet til å kunne brukes i sosiale media. Bruk nattmodus og et stativ. Eller still gjerne telefonen inn på manuell innstilling, dersom den har det, og bruk de samme ovenstående tipsene.

Kle deg for nordlysjakt!
Selv om vi har en komfortabel og varm salong om bord på MS Rygerdronningen, anbefaler vi å ta en tur ut på dekk for å se og fotografere de beste bildene av nordlyset. Da er det også viktig å kle seg godt.
Ull er gull! En tynn ullgenser og ull-longs innerst er en god start. Unngå gjerne bomull som innerste lag da disse ofte kan bli kalde og klamme når du svetter.
Kle deg i lag på lag-prinsippet! Da kan du enklere kle på deg mer tøy når du skal ta turen ut på dekk, for å så kle av deg når du slapper av i vår varme salong. Vi anbefaler også å bruke en vindtett jakke, bukse, en god lue, skjerf, vanter og varme sko når du er utendørs i den arktiske vinteren. Gå gjerne opp en skostørrelse. Dersom skoen er for trang, gjør dette at du fryser lettere på beina og da blir du også fortere kald i resten av kroppen!
En kort oppsummering av nordlys-fototipsene:
- Bruk et stativ og selvutløser/fjernutløser
- Still kameraet i Manuell
- Bruk uendeligfokus på linsen, bruk en stjerne eller et fjell langt unna som referanse.
- Lav blender åpning (F) F2,8 – F4,0
- Høy ISO mellom 1600-3200
- Lang lukkertid (A), begynn med 5 – 10 sekunder
- Øvelse gjør mester, øv deg gjerne på noen nattfoto og bli kjent med kameraet ditt.
MS Rygerdronningen har god plass ute på dekk til alle med stativ og inne i den varme salongen har vi flere ladepunkter til både telefon og kamera!
Lykke til på nordlysjakt! Vi vil veldig gjerne se bildene dine, så tag oss med @rodnefjordcruise og #rodnefjordcruise

En smak av fremtiden på Fedje – landsbyen i havgapet
Fedje – et sjarmerende, lite øysamfunn ute i havgapet nordvest fra Bergen. Vakre omgivelser, det lokale destilleriet Feddie Ocean Distillery…

Topp 5 ting å gjøre i Stavanger
Stavanger, Norges energihovedstad! Du har endelig tatt turen, men er usikker på hva du skal finne på? Vi gir deg…

Bergen, våre topp 5 opplevelser i byen med de 7 fjell
Bergen, byen mellom de syv fjell og inngangsporten til fjordriket. I Norges nest største by er veien kort fra pulserende…