September 2023 gikk vi de første turene fra Bergen til landsbyen i havet.  

Et lite stykke fra Bergen sakket farten på båten vår Rygercruise ned. Vakre Alverstraumen sto for tur. Det ble veksling mellom å få knipset nok bilder, og faktisk ta inntrykkene innover seg. Idyllen var nesten overveldende. En kombinasjon av frodig landskap og overdådige tomter fikk til og med en Rogalending til å måpe. Som en av passasjerene så fint sa det: «Det er som om husene er tatt rett ut fra et gammelt maleri».

Vi nærmet oss det store, åpne hav. Bølgene begynte å bruse, og det ble vanskelig å holde seg på beina på dekk et lite stykke. Noen lette regnbyger, bølger og regnbue satte et preg på innseilingen. Ved ankomst sto velkomstkomiteen bestående av gjengen fra Feddie Ocean Distillery og ordføreren på Fedje, Stian Herøy. En mottakelse i ekte øy-ånd!   

Omgivelsene som møtte oss var et sjarmerende havneområde, med et lokalt landhandleri som også fungerer som øyas turistinformasjon. Her kan du få tak i all mulig nips. Alt fra bunnsmøring til båten, verktøy, kunst, lokalmat fra biosfæreområdet, gaver, den lokale fedjebolla og den eksepsjonelt gode kaffen. Noe for enhver anledning. Ellers er idyllen til å ta og føle på i landsbyen.  

Feddie – livsgrunnlaget for fremtiden på øya?  

Det friske pustet Feddie Ocean Distillery setter et ekstra spesielt preg på opplevelsen i havgapet. Her ble vi tatt med på en reise i destilleriets historie, produksjonen og ikke minst smake på deres spennende og smakfulle produkter.   

Et lokalt destilleri med fokus på kvinner og bærekraft er til å la seg begeistre av. I vedtektene står det nemlig at kun kvinner kan investere, i alle fall frem til kvinner og menn blir likestilte investorer. Da skal destilleriet med glede endre vedtektene. I dag kan destilleriet smykke seg med over 600 kvinnelige investorer.   

Med lidenskap for håndverk, detaljer utført til fingerspissene og kjærligheten ilagt produksjonen har destilleriet gjort stor suksess siden oppstart i 2019. Som første norske noensinne – vant de i 2022 dobbelt gull for sin Nine Sisters Ocean Gin i mesterskapet The International Spirits Challenge. I løpet av 2024 kommer første flaskeklare whisky – og målet er å produsere verdens beste. Ambisjoner som dette er definitivt med på å etablere Fedje som en helt unik destinasjon og et sted hvor drømmer får bli til virkelighet.   

“Øyfolket er noe for seg selv”

En ting er sikkert – og det er at øyfolket er unike. Med på turen fra Bergen og på øya fikk vi pratet med en del lokale. Linda Husa er et prakteksempel på det øyfolket representerer: Allsidighet. Øyfolket har alltid flere baller i luften. Fra sauesanking til guiding og vertskap i den røde løa på tunet. Det ingen som bare driver med en ting her på Fedje, her gjør de litt av alt.   

– Det er mange jern i ilden. I dag er det partering av 18 små og 3 store ungarske ullgriser. De er matet med mask og mesk fra destilleriet. Vi kaller de ofte whiskygrisene. Vi plukker også granskudd og geiterams til destilleriet, sier Husa.   

Fedje føles som et veldig inkluderende samfunn. Til tross for et innbyggertall på rundt 500 arrangeres det blant annet bryggedans fra tid til annen. Denne lørdagen var det flere av de lokale som var veldig klar for kveldens begivenhet. Det er sånn som får en til å søke idyllen bare en landsby som Fedje kan by på. Pakk tingene og flytt fra sivilisasjonen. 

Kriminalitet er det lite av på øya, hvis du ser bort fra mopeden som ble stjålet for noen uker siden. Men her er den skyldige uten tvil fra “hi sio” som for øvrig betyr den andre siden, eller folk fra fastlandet.  Det sies også at det ved i alle fall en anledning har vært grupper som kommer rett fra gudstjeneste og videre til smaking på destilleriet. Det har en helt egen sjarm det. 

Kirken på Fedje

Et bærekraftig eventyr som så vidt har begynt

Flere og flere flytter til Fedje som et resultat av alt det spennende som er satt i gang. Fedje er rett og slett en perle på avveie fra skjellet sitt ute i havgapet. Fedje ligger ytterst på kanten av UNESCO’s biosfæreområde, hvor en lever av og med naturen slik at ressursene blir ivaretatt på en bærekraftig måte og til neste generasjoner.  

Badestranda tilrettelegger for spennende tilbud og aktiviteter for enhver badenymfe. Feddie Ocean Distillery har fått installert en flytende badstue i havna. Rorbuer, overnattingsmuligheter, frisbeegolfbane, dagsturhytte og Nordsjøløypene er sammen med på å løfte Fedje som reisemål. Det er store planer for hva som skal skje på øya i årene fremover, og alt tilrettelegger for flere besøkende i fremtiden. Kanskje også flere fastboende?  

Destilleriets nære slektning ‘Søsterselskapet AS’ har et spektakulært hotell ute i havgapet på planene. Søsterselskapet eier Pernille mat & bar, samt Fab 8 som er under utvikling – som skal tilby flere overnattingsmuligheter for besøkende på øya. Alle planene, selvfølgelig med bærekraftige løsninger skal bidra til å gjøre Fedje til et enda mer attraktivt reisemål. Les mer om planene her.