Profil av forfatter Annette Munkejord
AvAnnette Munkejord

Topp 5 ting å gjøre i Stavanger

Stavanger, Norges energihovedstad! Du har endelig tatt turen, men er usikker på hva du skal finne på? Stavanger har en liten, intim bykjerne og er rik på historie. Her er det noe for enhver smak. Ta med barna på Oljemuseet; her får du aktiviteter og lek sammen med historie og kunnskap. Eller tilbring dagen med å rusle rundt i gatene. Alt fra Stavanger øst til Pedersgata og gjennom Gamle Stavanger. Store kontraster og mye gøy! Her er våre topp 5 opplevelser til Stavanger:

1. Fjordcruise til Lysefjorden

Hengjane water fall on fjord cruise Lysefjord and Preikestolen
Foto: Sindre Kvam

Fjordcruise til Lysefjorden er et must når du besøker Stavanger! En perfekt halvdagstur, halvveis inn i Lysefjorden. Se den berømte Preikestolen fra fjorden, bli med inn i Fantahålå og få en lett, forfriskende dusj fra Hengjanefossen. Et spektakulært landskap som skiller seg ut. Vi passerer idylliske øyer og bygder, før vi entrer den 42 kilometer lange fjordarmen. Her får en oppleve den fantastiske naturen og de høye fjellsidene fra sjøen. Frister det å oppleve enda mer, så kan en fint også planlegge en dagstur til en av de kjente toppene, Preikestolen eller Kjeragbolten, med start fra fjorden.

2. Gamle Stavanger

Gamle Stavanger. Foto
Foto: Terje Rakke

En kan ikke komme til Stavanger uten å ta turen opp til Gamle Stavanger! Noen få minutters spasertur fra Vågen finner du Gamle Stavanger med sin sjarmerende trebebyggelse og steinbelagte gater. Bydelen består av 173 trehus som kan dateres tilbake til 1700-1800-tallet. Husene er i dag vernet og noen av de er fredet. Rusler du gjennom de små, smale gatene vil du finne flere gallerier du kan besøke. Nyt den fine blomsterprakten på sommeren, men husk at dette er et levende område og ikke en utstilling. Her bor det folk – året rundt! Har du tid, vil jeg anbefale en tur innom IDDIS, Norsk Hermetikk Museum. Her får du en fin innføring i byens historie.

3. Fargegata

Fargegata. Foto
Foto: Brian Tallman

Øvre Holmegate har blitt en av Stavangers største attraksjoner. Her syder det som regel av liv, enten det er tidlig på dagen eller sent på kvelden. På folkemunne har gaten fått navnet Fargegata. Du vil fort oppdage hvorfor! Vandre sakte gjennom gaten eller besøk en av de mange kafeene/pubene. Dette er det perfekte stedet å se på folkemassene. Fargegata er muligens et av de mest avbildede områdene av Stavanger. Noe mer instavennlig skal du lete lenge etter!

4. Gatekunst

Nuart gatekunst. Foto
Foto: Terje Rakke

Stavanger er et perfekt utgangspunkt for deg som er glad i gatekunst. Nuart har i flere år laget mange flotte mesterverker. Noen er store og velkjente, og ikke minst lette å se. Mens andre må du kanskje lete litt lenger før du finner. Gå på oppdagelsesferd i Stavangers gater og let opp inntil 20 år gamle gatekunstverk. Kanskje har du en egen favoritt? Er du usikker på hvor du skal starte, da kan vi anbefale en guidet gatekunst-tur.

5. Jæren og Jærstrendene

Hellestø stranden. Foto
Foto: Terje Rakke

Bare noen få kilometer unna selve byen finner du flere av Norges vakreste strender. Jæren har kilometerlange sandstrender som strekker seg langs hele kysten. Fra Randaberg i nord til Sirevåg i sør. Hopp på toget og ta turen ut til f.eks Ogna helt sør på Jæren. Flere strandtips kan du finne hos Visit Jæren.