«Se opp for troll i disse områdene», råder vår fjellguide Frank oss til. «Været er ikke gunstig for dem i dag, men man kan aldri være helt sikker. Denne steinura med den overgrodde mosen er det perfekte stedet for bakholdsangrep, og vi er favorittmåltidet til disse trollene.» Jeg humrer litt for meg selv, men merker at det gjør inntrykk på våre utenlandske gjester! 

Målet for turen er Vestlands eget svar på Preikestolen – Slottet. Avgang er fra Zachariasbryggen i Bergen sentrum og båtturen tar ca. 1,5 time. Vi passerer flere flotte steder og ser naturen forandre seg jo lenger inn i Osterfjorden vi kommer. Her blir fjorden smalere og fjellene høyere. Et av båtturens høydepunkt er når vi kjører gjennom den grunne Mostraumen og sakte seiler forbi det gamle skolehuset. Med litt god fantasi er det nesten så man kan høre barnelatter og lek ute på tunet.  Etter dette blir turen, om mulig, enda mer spektakulær. Vi kommer nærmere fjellsidene, som blir brattere og brattere, og de idylliske fossefallene vestlandsnaturen kan by på. 

Turgåere på vei til Slottet i flott vær med utsikt over fjorden

Dagstur til Slottet

I enden av Osterfjorden ligger Mo, Norges nest minste kommune, med rundt 350 innbyggere. Her er vi noen få heldige som får stige av båten. Det er begrenset kapasitet på disse turene til Slottet, delvis på grunn av sikkerhet, men også fordi opplevelsen blir mer autentisk og ekte. Tursekken skal snart på, men først skal vi på en fem minutters kjøretur. Det er beregnet at selve fjellturen vil ta omtrent 1 time én vei, og stigningen totalt er rett i overkant av 200 høydemeter. Det er en relativt enkel fottur som også passer til barn helt ned i 7-årsalderen. 

Turgåer med sekk til Slottet

Selve fjellturen starter fra veien. Det første partiet er bratt, men ikke verre enn at man blir litt varm i trøya. Vi fortsetter gjennom et skogområde, og stien er opptråkket og godt merket i blått. Deler av denne turen går gjennom myrlendt terreng. Derfor anbefaler vi alltid å bruke gode sko, med godt grep, som tåler vann. Det er fort gjort å trø under i et uoppmerksomt øyeblikk. Og skulle du være så uheldig, vil det alltid hjelpe litt om du har på deg ullsokker. Da vil du holde deg varm resten av turen. Vi går i et behagelig tempo og underveis passerer vi små elver, myrlandskap og steinurer. Fjellguiden passer hele tiden på at alle er med og at vi holder et tempo som alle er komfortable med. Flere små stopp på veien gjør at det er lett å hente seg inn. 

Allerede halvveis i stigningen kan vi se helt inn til det lille tettstedet Mo. Under oss seiler det små båter gjennom fjorden. Jo høyere opp vi kommer, jo mer ser vi av naturen rundt oss. Fjellandskapet åpner seg opp. Det er områder her hvor man kan gå helt ut til fjellskrenten, men det anbefales ikke. Vi får også tydelig beskjed om å ikke gå for nær kanten. Området er fremdeles skogkledd og langs fjellskrentene kan det ligge mose og røtter som dekker fjellkanten. Da kan det fort oppstå et luftig møte med naturen, noe man helst vil unngå. 

Turens endestasjon

Når man kommer opp mot toppen, kan man tydelig se Slottet, platået som stikker ut fra selve fjellet. Dersom du har vært på Preikestolen, kan du se at det ligner, men i mindre format og kledd med trær. Det har tatt oss en god time og vi får litt tid på toppen til å slappe av, nyte utsikten, litt snacks og selvfølgelig ta en fjellselfie eller to. Ikke minst får vi nyte naturens ro. Her får vi være helt alene, oss åtte, og naturen! 

På vei tilbake er det satt av litt tid til å vandre gjennom bygda Mo med sitt sjarmerende sentrum bestående av små, hvite trehus. Nede ved havnen er det en liten kafé, og her kan en sitte og nyte roen på bryggekanten med utsikt til båten som kommer og henter oss tilbake til Bergen. 

Mo kommune er en liten, men velstående kommune. Store deler av inntektene kommer fra vannkraft og sandtakene i dalene. Men de aller fleste som bor i denne vakre kommunen, jobber i bygdas største selskap som driver med IT. 

Vi tar så båten samme vei tilbake til Bergen. Om bord nyter jeg en varm kopp kakao og en vaffel i ro og fred mens Osterfjorden viser seg fra sin beste side. 

Ekspertens egne tips til Slottet turen:

Selv om turen til Slottet er relativt kort, anbefaler vi alltid gode turklær. Været i Norge kan være uforutsigbart og det kan variere mye fra Bergen til Mo. Derfor anbefaler vi alltid å være forberedt på flere årstider. 

I sekken (ja, vi anbefaler at du tar med en liten sekk!) bør du ha med deg: 

  • Ulltøy i lag på lag-prinsippet: Vi anbefaler å bruke ull innerst da ull regulerer temperaturen.
    Selv på en god sommerdag, kan man fint bruke ulltøy. 
  • God turbukse med god stretch og vannavstøtende stoff. Dongeribukse er faktisk noe av det kaldeste en kan ha på seg på tur, så denne bør du legge igjen på hotellrommet. 
  • En vindtett jakke som tåler regn. 
  • Pakk gjerne tynne vanter og en tynn lue. 
  • Tursko med godt grep som også tåler vann.
    (Vanlige joggesko blir ofte glatte og anbefales ikke). 
  • En flaske med vann, eller en liten termos med varm drikke. 
  • Litt snacks 
  • Solbriller og solkrem for solskinnsdager. 
  • Ekstra batterikapasitet til mobil og/eller kamera.

God tur!