Profil av forfatter Annette Munkejord
AvAnnette Munkejord

Preikestolen, dette trenger du å vite om turen utenfor sesong

En uforglemmelig vinteropplevelse på Preikestolen – Er det verdt turen?

En tur til Preikestolen om vinteren vil gi deg en helt annen opplevelse enn den du får om du går samme turen i høysesong! I løpet av de populære sommermånedene vil du mest sannsynlig oppleve å gå i kø, både oppover og nedover. Ikke minst må man vente på tur for å ta den obligatoriske selfien på toppen.

På vinterstid ligger det derimot en helt egen ro over Preikestolen. Er du heldig, ligger det kanskje også et hvitt snølag på toppen. På denne tiden av året fremstår omgivelsene som fredeligere og samtidig mer dramatiske. En tur gjennom Lysefjordens vinterlandskap skiller seg dermed svært fra en folksom tur til Preikestolen på sommerstid.

Preikestolen vinter hike vintertur

Preikestolens vintersesong begynner i oktober og varer til og med mars. Hvis du ønsker å ha Preikestolen helt for deg selv, bør du legge turen til en dag i perioden mellom desember og mars. I løpet av disse månedene får du nyte omgivelsene og stillheten i fred, og sjansene er gode for at både Preikestolen og fjellene som omkranser Lysefjorden er dekket av snø. Er du ute etter å oppleve en annerledes og minnerik fjelltur, kan jeg virkelig anbefale en fottur til Preikestolen på vinterstid!

Turen starter allerede om bord fra Stavanger sentrum. Rødne tilbyr en kombinasjonstur til Preikestolen gjennom hele året. «Cruise & guidet fottur – Vinter» er en heldagsutflukt. Turen begynner med et fantastisk fjordcruise gjennom Lysefjorden, hvor du også får se målet for dagens fottur, Preikestolen, ruve 604 meter over havet.

Turen opp til platået: Hva kan du forvente deg av selve fotturen?

Tursti fra Basecamp

Vi ankommer Preikestolen Basecamp med egen minibuss fra Forsand, og ved BaseCampen gjør vi oss klare til dagens fottur. For å sørge for best mulig sikkerhet, går våre vinterturer til Preikestolen alltid i følge med en lokalkjent fjellguide.

Guiden vil sørge for at alle har hodelykter, brodder og staver. Jeg vil absolutt anbefale at du takker ja til gåstavene, selv om du føler at du trenger å ha hendene frie. Stavene gjør det nemlig enklere å holde balansen, de gir ekstra støtte og reduserer belastningen på hofter, knær og ankler, både på turen oppover, men også nedover. Enkelte partier kan være isete og glatte, så du vil også mest sannsynlig få bruk for brodder. De proffe broddene guiden låner ut, gjør at du ferdes mye tryggere på turen.

sumpområdet tursti

Fotturen i sin helhet er beregnet til å ta 4-5 timer med sine 8 kilometer og en høydeforskjell på 500 meter. Terrenget er skiftende og varierer mellom skog, sump og steintrapper. Vanskelighetsgraden på denne turen er satt til middels.

I løpet av turen vil du måtte karre deg oppover tre bratte partier. Det første kommer allerede ved starten av fotturen, nede ved Preikestolen BaseCamp. Derfra bærer det ca. 60 høydemeter opp til første utkikkspunkt. Her kan du nyte den flotte utsikten over Revsvatnet og Preikestolen fjellstue. Det er dessuten godt å få pusten tilbake etter den bratte starten, og ikke fortvil, dette er det mange føler er det tøffeste partiet på hele turen.

Herfra skifter terrenget fra skog til myr og fjellandskap. Når du kommer til det neste bratte partiet, vil du nyte godt av sherpatrappene. Disse bidrar til å gjøre stigningen litt lettere. Guiden tilpasser tempoet og gir deg små pauser ved behov. Når du kommer opp til Neverdalsskaret, er du så å si halvveis oppe. Du har nå allerede unnagjort den bratteste stigningen og vi har litt i underkant av 60 høydemeter igjen til toppen og turens mål: Preikestol-platået.

Preikestolen, Lysefjorden

Sakte, men sikkert vil du etter hvert kunne få øye på den vakre Lysefjorden og landskapet åpner seg mer opp til du så ankommer dagens mål! På toppen får vi tid til å ta bilder og nyte en velfortjent matbit. Fyll gjerne på med energi i form av nøtter eller litt sjokolade.

Velg riktig utstyr og vær forberedt på skiftende vær!

Etter at vi har nytt utsikten og fått i oss en matbit, starter vi på turen ned fra Preikestolen til den ventende minibussen som kjører oss tilbake til Stavanger. Avgang fra Preikestolen BaseCamp er ca. kl. 19:00, og du kan regne med å være tilbake i byen rundt kl. 20:00.

Du trenger ikke det nyeste og flotteste på klesfronten for å ta turen til Preikestolen, men vi vil anbefale at du kler deg etter lag på lag-prinsippet, enten det er norsk sommer eller vinter. Det innebærer tynn ull innerst, gjerne i form av en T-skjorte, langermet genser og longs. Hvorfor anbefaler vi ull? Jo, av den enkle grunn at ull regulerer og holder på varmen, selv om du skulle bli våt.

Å bruke godt skotøy er vel så viktig som ull! Solide tursko med et godt gripetak anbefales på det sterkeste for å få en behagelig tur.

Utsikt over Bascamp og Stavanger

Du bør også ta på deg en slitesterk og elastisk turbukse som tåler vann. Ikke gå på tur i jogge- eller dongeribuksa! Dongeri er noe av det kaldeste du kan gå tur i. Dersom du blir våt, vil nemlig dongeribuksa være med på å kjøle deg ned raskere. Joggebukser og dongeribukser blir også veldig tunge å gå i når de er våte.

Vi vil anbefale å ha med en vind- og vannavstøtende jakke. Det er ikke sikkert du får bruk for den, men de dagene det blåser på toppen, er den god å ha.

Til vinterturen kan det være en stor fordel med brodder, staver og hodelykt, men dette er utstyr guiden vil ha med seg og som blir fordelt før vi starter på selve fotturen.

Tursekken
Du trenger ikke en så stor sekk som meg, Halvparten av innholdet i sekken er fotoutstyr 😉

Pakkeliste til tursekken:

  • Sokker: I tilfelle du blir våt på beina
  • Jakke: Vind- og vanntett
  • Lue
  • Votter: Bruk gjerne vann- og vindtette votter
  • Buff
  • Vannflaske
  • Termos med varm drikke
  • Snacks
  • Lunsj
  • Ekstra batteri til kameraet og en powerbank til telefonen

Sørg gjerne også for å spise en god frokost, du vil trenge energi til turen.

Da gjenstår det bare å ønske en god tur!