Aktiviteter og turer fra Flørli

Dersom du velger en overnatting eller to er det flere ting du kan kose deg meg i den lille bygda. På kafeen kan du få leie både kajakk og kano til en rolig tur på fjorden. Badestampen nede ved brygga er også til leie etter en lang dag på fjellet. Glad i å fiske? Hos Flørli4444 får du også leid robåter og fiskestenger. Eller ta med din egen og se om du kan fange kveldens middag. 

Høysesongen er i juni, juli og august, men du kan komme hit året rundt. Det ligger ofte snø i fjellet fra slutten av november til april/mai, så noen av turstiene er stengt i denne perioden grunnet sikkerhet. 

De aller fleste tilreisende er pr. i dag nordmenn som kjenner til stedet og kommer hit for å klatre de 4444 trappestegene opp til toppen av fjellet, men Flørli kan også være et fint utgangspunkt for flere lengre fotturer. Over fjellet kan du gå videre til Kjerag eller ned Vinddalen via Skåpet. Dette gjøres enten med Flørli som base med en heldagstur eller så bruker du bygda som et startpunkt på en lengre rundtur rundt Lysefjorden eller i Frafjordheiane. 

Her er en oversikt over de ulike turmulighetene du har på Flørli: 

Flørli kraftstasjon
Flørli kraftstasjon med Flørlitrappene i bakgrunnen en tidlig lørdags morgen.

Flørlitrappene

Trappene ble laget i forbindelse med arbeidet på kraftstasjonen og er bygd for hånd for å skaffe tilgang til kabelbanen og rørledningen. Turen starter nede ved kraftstasjonen og tar ca. to timer hver vei. Det er en bratt klatring, med en stigning på 740 meter. Selve trappen er 1470 meter lang og strekker seg til Ternevatnet. Vi anbefaler at du går i et jevnt og sakte tempo oppover trappene. Det er tilrettelagt flere stoppesteder langs stigningen og de største har både benker og piknikkbord. Turen er merket som middels krevende.  

Er du mindre glad i høyder, men har lyst å prøve deg på trappen? Da kan du også gå Miniflørli som er ca. 800 trappesteg. Rett før trinn 800 er det en bro som krysser kabelbanen over til den andre siden og her kan du videre følge merket sti ned til turiststasjonen og tilbake til bryggen. 

Fra Flørlitrappene med utsikt over vakre Lysefjorden
Flørlitrappene med utsikt til Lysefjorden

Flørli Cliffhike og Kallaliklumpen

Denne turen er ikke egnet for deg som sliter med høydeskrekk. Deler av turen er veldig bratt, og noen steder er stien smal og har eksponert, åpent terreng. Turen går gjennom variert landskap med både tretrapper og fjellstier. På toppen kommer du til Kallaliklumpen, Rogalands svar på Trolltunga! Turen er merket som krevende og tar ca. to timer hver vei. 

Kallaliklumpen
Kallaliklumpen på toppen av Cliffhike, med utsikt over Lysefjorden.

Flørli Fosshike

Fossestien er en av de nyeste etablerte turstiene. Stien går langs elva til toppen av fossen. Det er anbefalt å gå innover juvet for å så ta trappene opp mot toppen. På toppen får du en fantastisk utsikt over Lysefjorden og selve fossen. På varme dager kan du også legge inn et badestopp i en av de mange kulpene. Stopp gjerne for lunsj før du går ned igjen mot Flørli. Turen er merket som middels krevende. Rundturen tar rundt fire timer totalt. 

Flørli fosshike
Flørli fosshike. På toppen finner du flere fine rasteplasser til lunsjen.

Overnatting og spisesteder

Se for deg en stille morgen ved fjorden, solen står opp over fjellet og fjorden er badet i et varmt solskinn. Dette er noe av det du kan oppleve dersom du velger å tilbringe en natt eller to her. Det tilbys 60 sengeplasser i regi av Flørli 4444, i tillegg kan du også bestille overnatting på en av de to hyttene som drives av turistforeningen med totalt 38 sengeplasser. Liker du det litt «villere/råere» kan du ha en natt eller to på campingen som ligger like ved sjøsiden. Da kan du ta med eget utstyr eller leie en lavvo som tar opptil 8 personer. 

I hovedsesongen mai-september kan du få matservering på kaféen som ligger i den gamle kraftstasjonen, eller du kan velge å lage din egen over åpen flamme på en av de flere ildstedene. Kraft Kafé blir beskrevet som koselig og original. Her får du nybakte boller, kaffe, te og de obligatoriske tur-vaflene. Har du tid serverer de også deilig varm middag, spesielt fiskesuppen har fått mye skryt! 

Hva med en deilig avslappende kveld i stampen på bryggen etter en lang dag på tur i fjellet eller en romantisk overnatting for to i Radiobua på tuppen av Flørneset med utsikt over Lysefjorden og Flørli. 

Radiobua på flørli
Radiobua på Flørli. Romantisk overnatting for to.

Flørlis historie

I over 100 år har Flørli forsynt Stavanger med strøm. Det gjør de også i dag, men nå er kraftstasjonen flyttet inn i fjellet. Den gamle kraftstasjonen er bygget om til museum, kafé og turistinformasjon. Den lille bygda har ikke lenger fast bosetning, men det skal ha bodd mennesker her på 1600 tallet som da var tilknyttet stedets sagbruk. Tidlig på 1700 tallet gikk det et stort steinras som gjorde at bygda ble fraflyttet og lå øde i nesten 100 år. 

Rundt 1913 ble Flørli gård kjøpt opp og det ble startet på en stor kraftstasjon. Det store fallet mellom Flørvatnet og Lysefjorden gjorde at stedet var godt egnet til kraftproduksjon. Dermed vokste det igjen frem et lite samfunn som bodde fast frem til 1999. På det meste jobbet det 142 personer ved kraftanlegget. På denne tiden hadde den lille bygda både skole, butikk og post. Flørli drives i dag av frivillige som en reiselivs destinasjon, Flørli 4444.